Łagodzenie skutków pandemii wśród grup wysokiego ryzyka – osoby 60+

Wszyscy lubimy dobrą kuchnię i smaczne jedzenie. Nie trzeba też wspominać, że nasi seniorzy, a raczej seniorki to mistrzynie królestwa smaku. Nie znaczy to jednak, że o jedzeniu nie warto wiedzieć więcej. Czasem należy popatrzeć na nie jak na rodzaj paliwa budującego dobre samopoczucie, dającego energię i rozpatrywać je w kategoriach zdrowego stylu życia.

Sposób odżywiania zmienia się i ma różne uwarunkowania na kolejnych etapach życia każdego z nas. Wynika to z potrzeb organizmu diametralnie innych w różnym wieku. Spotkanie z dietetykiem jakie miało miejsce w ramach działań projektowych pozwoliło seniorom na uzyskanie wielu cennych wskazówek, odnośnie sposobu żywienia i zaspokajania potrzeb organizmu w jesieni życia. Dodatkowo każdy w ramach kulinarnego święta mógł skonfrontować smak danej propozycji przygotowanej w ramach warsztatów zdrowego żywienia i zarekomendować własne propozycje koktajli owocowych i warzywnych. Dieta osób starszych to nie tylko ograniczenia, ale przede wszystkim umiejętne zaspokajanie potrzeb organizmu na wybrane składniki odżywcze. Po tym spotkaniu, mamy nadzieje, w menu naszych seniorów na co dzień zagości odkrywanie nowych, energetycznych i smacznych wynalazków kulinarnych, w których bilans zysków ostatecznie pozwoli zwalczyć rutynę i wypłynąć na szerokie wody kulinarnych doznań.